Aug 26, 2009

PERMATANG PASIR- KEKALAHAN MASA DEPAN BN

1:29 AM |

PERSPEKTIF SULONG

HKperspektif sulung kali ini berhasrat menyorot kekalahan BN dalam PRK Permatang Pasir. Walaupun blog ini diwujudkan untuk memberi perpektif yang lebih luas - bukan untuk perkembangan politik sahaja- namum perkembangan PRK P.Pasir mendapat perhatian awal kerana blog ini dibuka bersamaan masa kempen PRK tersebut oleh parti yang bertanding dan penyokong masing-masing termasuk media.

Yang paling menarik untuk diulas ialah peranan yang dimainkan oleh media arus perdana-TV3, Utusan, Berita Harian, Astro dan kuncu-kuncunya. Media tersebut menjadi agen propaganda utama kepada BN telah menyerang parti lawan dengan cara yang paling 'ganas'. Walaupun begitu BN tetap kalah di P.Pasir. Dengan liputan yang paling luas, PAS dicemuh dari setiap penjuru- bukan itu sahaja, malah kekuatan dana BN jauh lebih kukuh, namum pengundi tetap memberi kemenangan kepada PAS.

Serangan paling 'ganas' telah ditujukan kepada Tuan Guru Nik Aziz. Isu syurga dan neraka dimainkan oleh media yang cuba mengambarkan PAS sebagai parti ekstrim- cara lapuk untuk menakutkan orang melayu supaya tidak memilih PAS dalam PRK P.Pasir. Media memainkan isu tersebut sepanjang masa kempem sehingga menyeret pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan memberi pandangan secara terburu-buru tanpa terlebih dahulu meminta TG Nik Aziz memberi penjelasan menyebabkan kredibiliti majlis itu mula dipertikai oleh umat islam negara ini. Diharap majlis tersebut tidak akan mendapat imej sebagai 'kompeni UMNO' seperti yang telah diberi kepada SPRM, PDRM, SPR dan Peguam Negara!


HUJAH PALING MUDAH

Bayangkan pertandingan berlaku diatas pentas yang adil seperti di AS, negara model demokrasi dunia. Media perdana memberi ruang kepada kedua belah pihak, peruntukan juga diberi kepada parti lawan, debat terbuka oleh calun yang bertanding diatas pentas dan sebagainya. Tentu BN akan mengalami kekalahan yang lebih teruk. Dalam keadaan yang serba kurang, PAS dapat kemenangan dengan majoriti besar lebih 4500 undi. Inilah hujah yang paling senang difahami oleh semua lapisan rakyat yang BN akan kalah dimasa hadapan.

Tentu hujah mudah ini juga diyakini dalam hati kecil pemimpin komponen BN yang diterajui oleh UMNO. Sesungguhnya hati kecil tidak akan berbohong. Orang yang waras tidak akan menolak kata hati kerana orang-orang melayu terutamanya selalu diingat supaya bertanya dengan hati dalam banyak perkara kerana 'kata hati' biasanya betul. Pemimpin BN boleh memberi apa juga alasan dan sebab kekalahan mereka, tetapi jangan nafikan 'kata hati'. Kalau mereka hendak terus ego, maka kekalahan dan kejatuhan BN akan lebih cepat berlaku.

BN akan mewarisi kekalahan masa depan yang sudah dekat kerana pemimpin mereka masih tidak mahu berubah. Pak Lah yang dikata sebab kekalahan teruk dalam PRU 12 yang lalu telah mengundurkan diri secara paksa. Namun BN terus mewarisi kekalahan. Mereka masih tidak sedar bahawa punca kekalahan ialah GAYA pemerintahan yang dilaksana sejak 52 tahun BN memerintah, bukannya siapa yang menjadi PM atau presiden parti. Rakyat pelbagai kaum dan lapisan sudah tidak boleh menerima lagi apa yang BN laksanakan. Antaranya isu ISA, ketuanan melayu (perkauman!), rasuah dalam pentadbiran & politik wang, salah guna kuasa, skandal, kronism' nepotism, bahasa kebangsaan dan sebagainya.

RAKYAT SUDAH CELIK

Rakyat sudah celik dan mereka benar-benar celik politik. Media arus perdana tidak mungkin dapat merubah perspektif mereka kerana pada mereka media arus perdana adalah agen membuat propaganda untuk kepentingan BN sahaja. Mereka ada sumber maklumat lain yang lebih baik. Orang tua dikampung yang tidak belajar tinggi pun sudah boleh membuka internet! Apatah lagi generasi muda... Jangan rendahkan keupayaan mereka menapis berita yang disaji oleh media arus perdana. Perkara ini masih tidak disedari oleh barisan pengarang media tersebut.. Kenapalah mereka masih buta lagi memahami realiti..

.... Setakat ini perspektif buat kali ini. Insya'Allah akan bersambung akan datang secepat mungkin untuk melebarkan lagi tajuk perspektif sulong yang dipaparkan

redaksi
HKperspektif
25/8/09

0 comments: