Oct 29, 2009

SEMINAR POLITIK PAS PADA 7-NOV-2009: GESAAN NIK AZIZ DIPATUHI

4:04 PM |

GESAAN TG NIK AZIZ YANG MENGEJUTKAN
Mesyuarat Ajk pusat menetapkan Pas akan menganjur seminar politik dan bukannya EGM seperti yang diminta oleh TG Nik Abdul Aziz. Seminar tersebut diharap akan memantapkan peranan pas dalam politik nasional sebagai rakan parti PKR dan DAP di dalam PR. Keputusan tersebut tepat pada masanya untuk menyerlahkan peranan dan setiakawan pas didalam PR kerana kebelakangan ini Pas dilihat tidak comitted untuk 'berperang' dengan BN terutamanya Umno. Seperti didakwa oleh TG, pemimpin kanan Pas termasuk presiden, timbalannya, Setiausaha Agung dan seorang pesuruhjaya negeri masih cenderung dengan kerajaan perpaduan (Uni-gov) UMNO walaupun keputusan muktamar 2009 telah menolak idea itu. Pas sendiri secara resmi menyatakan tidak bersetuju dengan Uni-gov (cadangan Umno?) tersebut sebaliknya akan tetap setia dengan PR. Walaupun begitu, pendirian itu masih dipersoal.
Tindakan pimpinan kanan pas tertentu tidak selari dengan keputusan resmi tersebut hingga menjejas keyakinan rakan parti lain malah oleh rakyat pelbagai kaum yang memberi undi besar kepada PR dalam PRU12 yang lepas. Inilah alasan kenapa secara tib-tiba TG mencadang EGM untuk 'menghakimi' pemimpin kanan pas yang dinamakan oleh beliau. Pentadbiran parti sekarang tidak menjaga nama baik parti, tidak setiakawan dengan rakan parti dan tidak tahu adab 'bertahalluf' dalam politik.
FASA YANG KRITIKAL
Sebenarnya Pas sedang berada dalam fasa yang kritikal. Gaya Pas membuat keputusan di dalam Fasa ini akan menentukan survival politik dimasa depan. Ini adalah kali kedua Pas menghadapi keadaan genting selepas menghadapinya kali pertama masa menolak kepimpinan Asri Muda dahulu.
30 tahun yang lalu Pas telah membawa perubahan kepada terbentuknya Kepimpinan Ulamak (sebagai pengaruh dari kemenangan revolusi islam Iran yang dipimpin golongan ulamak). Dewan Pemuda Pas yang diketuai oleh Mustapha Ali pada masa itu memainkan peranan penting menjatuhkan Datuk Asri Muda yang dilihat tidak relevan dengan kepimpinan ulamak dan 'direction' parti islam. Sebagai pengganti, Yusuf Rawa telah dipilih menjadi presiden dan selang beberapa tahun diganti oleh Fadhil Noor. TG Nik Aziz menjadi Mursyidul Am selepas jawatan itu dilepaskan oleh Yusuf Rawa. Kepimpinan ulamak Pas terus berjuang menentang BN. Pencapainya turun naik. Hasilnya dapat dilihat dengan kemenangan Pas memerintah Kelantan hinggalah sekarang. Terenganu pun dapat diperintah tetapi selepas satu penggal, BN menang semula. Pas terengganu dilihat bertanggungjawab dengan kekalahan itu. Dalam PRU12 yang lalu, Pas menang besar hasil kerjasama dengan PKR dan DAP tetapi terengganu masih kekal ditangan BN/Umno..
Hampir 2 tahun PRU12 berlalu, Pas kembali menghadapi keadaan genting. Hanya bentuknya sahaja yang berbeza.
Pas sedang dilanda dilema menetapkan pendirian samada berdiri teguh dalam PR atau membuat 'cross' bekerjasama dengan UMNO untuk memerintah negara ini. Kemelut ini sebabkan PAS tidak stabil. 2 team dalam Pas yang berlainan pendirian melebarkan pengaruh masing-masing. 2 kali muktamar telah dibuat; kedua-duanya menolak sebarang kerjasama dengan umno/BN. Walaupun begitu, terdapat pimpinan tertinggi mengadakan rundingan sulit dengan Umno. Rundingan itu dinafikan apabila ditanya. Satu perkara yang sangat melucukan telah berlaku. Ketua penerangan pada masa iu menafikan adanya rundingan itu; tetapi bila diakui oleh seorang pimpinan tinggi lainnya mengatakan rundingan telah menemui Pak Lah menyebabkan ketua penerangan tadi meminta maaf secara terbuka kepada ahli-ahli Pas didalam akhbar harakah kerana beliau gagal memberi maklumat yang betul. Sesama AJK pusat tidak mengetahui! Itu adalah 'hidden' agenda yang berlaku diperingkat awal.
Setiap kali ditanya, jawapannya Pas akan tetap bersama dengan PR dan pembentukan Uni-gov Pas-Umno tidak berbangkit. Tetapi tindak tanduk Pas tidak menggambarkan pengakuan itu. Kesamaran ini beterusan dan Pas gagal menetapkan pendirian dengan muktamadkepada ahli-ahlinya dan rakan politiknya.
Terdapat agenda tersembunyi yang cuba membawa Pas bekerjasama dengan Umno. Selepas muktamar 2009 di Shah Alam, barisan dewan harian, Ajk penting dan pesuruhjaya Pas negeri adalah orang yang cenderung kepada kerjasama dengan umno. Dakwaan ini benar sekiranya diteliti setiap orang yang membarisi pimpinan Pas sekarang. Barisan pimpinan lama seperti Muhamad Sabu, Husham, Dr. Hatta, Kamaruddin Jaafar, Dr. Dzulkifli, Khalid Samad dan beberapa yang lain tidak mempunyai peranan penting. Mereka dilantik semula kerana percaturan politik sahaja, bukan kerana MERIT yang mereka miliki. Kekalahan mereka semasa pemilihan parti dijadikan justifikasi percaturan itu.
Hanya TG Nik Aziz sahaja yang berbeza pendirian. Itu pun sebab TG adalah Mursyidul Am yang diluar dari AJK Pusat. Lagi pun agak sukar untuk dicatur perlantikannya kerana peribadinya yang hebat. Walaupun keseorangan, TG mampu membaca percaturan yang dibuat dan mampu menghadapi bentuk percaturan yang direncana.
Oleh kerana percaturan dalaman Pas telah menjejaskan reputasi Pas sebagai parti islam, TG mengguna peranannya sebagai Mursyidul Am telah membuat gesaan supaya dibuat EGM. Selepas bersyuarat, keputusannya bahawa Pas akan membuat satu seminar politik dan bukannya EGM.
SU AGUNG PAS SANGAT BERKUASA
Cara pimpinan Dewan Harian Pas pro-umno menguruskan krisis dalamannya memberi kesan kepada survival Pas dimasa hadapan. Perkara ini perlu diteliti.
Pimpinan sekarang menguasai birokrasi pentabiran Pas sepenuhnya. Urusan dengan peringkat kawasan Pas seluruh negara adalah dibawah kuasa SU Agung. Urusan resmi dengan pihak luar seperti PR dikawal oleh SU Agong. Harakah pun di bawah SU Agong. Kenyataan resmi parti pun dibuat oleh SU Agong. Adakah wajar semua urusan mesti melalui SU Agong? SU Agung sangat selesa dengan 'previlage' tersebut kerana wujud sindrom senyap dikalangan barisan AJK lainnya. Setengah pemerhati berpendapat sindrom tersebut berlaku kerana rasa takut menegur presiden dan SU Agung. Sepatutnya ahli parti islam tidakbegitu. (Tajuk ini sangat menarik untuk dibincang lanjut)
Ketara sekali yang berkuasa didalam parti sekarang ialah SU Agong. Keadan ini tidak berlaku dahulu. Sangat jarang Presiden atau timbalannya memberi jawapan atau menjelaskan tandatanya pelbagai pihak. Pergolakan politik dalam negara sangat rancak memerlukan seorang pemimpin yang cepat membuat respond! Seolah-olah Pas tidak ada Presiden dan tidak ada Timbalan. Terlalu sibukkah presiden/timbalan hingga semuanya diserahkan kepada SU Agong! Perlembagaan Pas nampaknya ada kelemahan sehingga membenarkan SU Agong berkuasa menentukan sepenuhnya pentadbiran parti. Fenomena ini tidak sihat sekiranya berterusan. Kenapa tidak ada 'separation of duty & responsibility' supaya AJK Dewan Harian, AJK Pusat, Dewan-dewan lain dalam parti berfungsi secara sihat dan demokratik. Sewajarnya Presiden atau timbalannya perlu kehadapan menjawab isu-isu penting!
PAS PERLU ADA MERIT
Cara pas ditadbir perlu menunjukkan merit politik yang tinggi. Pas sudah dewasa. Wajah dewasa itu perlu tampil membawa imej islam. "Islam itu tinggi, Tidak ada yang lebih tinggi". Keikhlasan sebagai seorang pemimpin islam itu mesti menyerlah hingga mampu mempengaruhi pihak luar termasuk orang bukan islam yang hendak melihat keindahan dan keadilan islam yang sebenar. (Kalau tidak masakan Lim Guan Eng berhasrat melaksana keadilan pemerintahan Saidina Omar! Guan Eng dah tahu tentang keadilan islam!) Tentu orang akan menjauhi islam kalau cara pembawaan peribadi dan adab sebagai pemimpin islam tidak menyerlah. Pas tidak mempunyai kelebihan kalau pemimpinnya dilihat sama seperti pemimpin umno yang telah 'corrupt' dan gagal menjadi contoh tauladan yang baik. Pembawaan buruk ala-umno oleh Pas kalau wujud dan berterusan akan membunuh survival Pas sebagai parti islam dinegara ini. Oleh itu gaya memimpin ala-Umno perlu dibersihkan supaya Pas benar-benar menjadi contoh kepada rakyat negara ini. Mereka sekarang sedang mencari satu model pemimpin yang unggul! Model itu ada pada islam. Pas berpotensi melakukannya.
Pembawaan diri TG yang 'genuine' sebagai pemimpin politik islam terbukti diterima oleh orang islam dan bukan islam. Beliaulah 'figure' yang terbaik setakat ini. Pas perlu menonjolkan pembawaan yang dibawa oleh TG. Barisan pimpinan Pas lain perlu selari dengan pembawaan TG. Barulah lah pihak lain termasuk pihak musuh akan mengakui kehebatan Pas. Amat malang kalau pembawaan itu tidak disenangi oleh beberapa pimpinan Pas sendiri... Segala perbezaan pendapat dikendali dengan baik mengikut prinsip-prnsip mesyuarat yang betul yang digariskan dalam buku perlembagaan Pas. Dan yang sangat penting, janji-janji dengan rakan parti lain dibuktikan dengan perbuatan yang meyakinkan.Teringat kepada kata-kata Us. Fadhil Noor dulu yang memberitahu "berjanji setia dengan orang bukan islam dalam perkara baik tidak menyalahi islam". Oleh itu tunaikanlah janji setia itu.
Janganlah cenderung kepada Umno. Umur Umno sudah melebihi 50 tahun. Apa yang telah dibuat oleh umno untuk memertabatkan islam? Jawapannya tak ada. Bila tersepit sekarang, baru melaungkan perpaduan islam. Sebelum kalah teruk PRU12, langsung tak sebut tentang perpaduan islam dengan Pas. Dan yang tidak dapat dilupakan, Umno telah tikam Pas dari belakang semasa Pas bersama dengan BN dahulu. Pas tersungkur di kelantan. Percaturan politik masa itu menyebabkan rakyat menolak Pas. Adakah Umno boleh dpercayai lagi. "Sesungguhnya orang islam tidak boleh dipatuk dua kali.."
Bersambung dimasa lain untuk topik yang sama kerana tajuk kepimpinan Pas masih banyak untuk disentuh. Ikuti rencana seterusnya untuk perbincangan yang lebih terperinci.
Ir. HKT

Sep 19, 2009

PERGINYA RAMADAN KALI INI

10:57 AM |

Salam alaikum wbr.

Pertamanya minta maaf kerana blog ini tidak dikemas kini sepanjang bulan ramadan. Alhamdullillah, kini saya dapat update semula diakhir ramadan ini dan terlebih dahulu mengucapkan SEMUGA BERJAYA BERPUASA & SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA. MAAF DIPINTA SEKIRANYA ADA TERKASAR BAHASA SEMASA MEMAPAR PERSPEKTIF dalam blog ini.

Kita semua diajar tentang ramadan yang datang setiap tahun, bulan yang kita wajib berpuasa didalamnya. Seperti amalan-amalan lain, puasa sangat relevan kepada semua orang islam. Yang berbeza ialah penghayatan oleh pengamalnya. Setiap orang mempunyai pengalaman sendiri yang tidak sama dengan pengalaman orang lain.

Yang pasti kewajiban puasa diharap menjadi catalist untuk menjadi orang BERTAQWA. Itu yang semua orang faham dari ayat yang sering dibacakan kepada kita ..

" Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan kepada kamu berpuasa seperti diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu berpuasa , Semuga kamu bertaqwa.."

Jujur: Contoh buah amalan puasa

Jujur ialah salah satu contoh sifat taqwa.. Latihan untuk menjadi orang jujur terdapat dalam amalan puasa. Apabila berpuasa seseorang itu perlu menahan diri dari makan dan minum samada didepan orang ramai atau sendirian. Dari kecil hinggalah dewasa, begitu diajar mengenai amalan puasa. Sebenarnya kalau hendak, seseorang itu boleh saja makan bila berseorangan dan mengatakan tetap berpuasa kepada ibu bapa atau orang lain. Tidak ada siapa yang nampak dan tahu. Berlanjutan hingga keusia dewasa, amalan tersebut terus-terusan melatih umat islam membina nilai jujur dihadapan Allah swt.

Jujur ini adalah nilai universal yang dipandang mulia oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira sepadan geografi, ugama dan bangsa. Orang yang jujur sangat dihargai dan dihormati. Sifat jujur mendapat keutamaan semua orang di tempat kerja, dalam organisasi, urusan perniagaan, pergaulan seharian dan sebagainya. Orang jujur boleh dipercayai dan tidak akan berlaku khianat kepada amanah. Sebabnya sifat itu lahir dari dalam hati yang telah dilatih sejak dari kecil.

Berbagai kesah orang jujur disanjung mulia di dalam masyarakat. Pernah penulis pergi ke Cape Town, Afrika Selatan. Antara sembang-sembang dengan orang islam disana mengenai imej orang islam semasa pemerintahan dasar apartied. Orang berkulit putih adalah warga kelas pertama mendapat keistimewaan. Kulit berwarna adalah warga kelas dua yang ditindas wewenang pemerintah termasuk orang islam. Sekarang dasar apartied telah dimansuh. Seluruh dunia mengecam dasar itu. Hanya Israel yang mengamalkannya yang dikenakan keatas bangsa islam Palestin.

Walaupun sebagai rakyat kelas kedua dan menjadi kelompok minoriti, orang islam di sana tetap dihormati kerana kejujuran yang dimiliki. Kehadiran mereka disedari oleh kelompok yang lebih besar sebab mereka mempunyai nilai hidup yang lebih mulia. Sering berlaku didalam mahkamah, kalau yang menjadi saksi dalam perbicaaraan ialah orang islam, hakim akan menerima persaksiannya berbanding orang bukan islam lain...

Bukan sahaja individu islam dipercayai, malah masyarakat islam disana mendapat penhormatan sebagai kelompok yang lebih jujur. Sekarang, apabila dasar apartied sudah berakhir sejak 1995, orang islam disana menjadi kelompok pekerja pilihan yang berjaya. Mereka memegang jawatan-jawatan penting dalam organisasi kerajaan, gedung-gedung perniagaan dan sebagainya. Tidak ketinggalan juga ramai yang berjaya dalam perniagaan. Imej baik yang mereka miliki adalah hasil dari tarbiyyah islam yang seterusnya membawa kepada kejayaan.

TINGKATKAN PENGHAYATAN RAMADAN

Amat malang sekiranya kita tidak memiliki sifat taqwa yang memberi mertabat mulia kepada orang islam, sedang amalan berpuasa tidak pernah lepas setiap kali ramadan menjelang. Kenapa mesti berlaku berbagai sifat buruk dikalangan orang islam. RASUAH, MENIPU, PECAH AMANAH, SALAH GUNA KUASA, MENINDAS, PILIH KASIH, PERKAUMAN, RACIST, FASIST, TIDAK SALING MENGHORMATI dan sebagainya. Munginkah tidak ada penghayatan dalam amalan puasa selama ini?

Kejayaan hidup ini bukan setakat mencapai kejayaan kebendaan sahaja. Yang lebih penting ialah kejayaan mencapai akhlak yang mulia. Oleh itu, jangan lupa untuk sentiasa menilai amalan puasa tahun ini yang telah sebulan dilaksanakan. Terlalu banyak yang perlu dipelajari dari amalan puasa tersebut.

Puasa dan Ramadan adalah madrasah yang mengandung khazanah rohani dan jasmani yang perlu digali untuk mendapatkan mutiaranya. Jangan berhenti menghayati dan menggali mutiara puasa dengan berlalunya ramadan kali ini. Semangat ramadan yang mulia itu patut terus dipertahan hinggalah bertemu ramadan akan datang. Terus dengan amalan puasa sunat dibulan-bulan lain antara penghayatan ramadan yang sangat digalakan.

Sama-sama kita bermohon minta jauhkan amalan puasa kita yang lepas dari sekadar dapat lapar dan dahaga sahaja.

Hingga bertemu dilain perspektif. SALAM ALAIKUM WBR

iR. HKT

Aug 29, 2009

MENGARAK KEPALA LEMBU- TINDAKAN PALING 'RACIST' SETAKAT INI

12:53 PM |GUNA KEPALA LEMBU UNTUK PROTES

Semua pihak terkejut dengan tindakan paling racist oleh segelintir penduduk Shah Alam membawa kepala lembu yang baru dipenggal kerana membantah keputusan kerajaan negeri Selangor mengenai isue pembinaan kuil. Turut menjadi sasaran bantahan ialah parti PAS.

Sangat mengejutkan sebab tindakan berkenaan telah menyentuh sensitiviti rakyat negara ini yang beragama hindu. PM sendiri telah mengarah ketua polis negara menyiasat dan tentunya meminta tindakan yang tegas diambil supaya percikan 'kebencian perkauman' itu tidak merebak menjadi masalah besar. Rakyat negara ini sepatutnya tahu bagaiman hendak membantah secara profesional serta mengguna saluran yang betul untuk menyampaikan bantahan. Tidak wajar mereka mengambil tindakan berbentuk perkauman.

Tindakan paling racist itu adalah akibat dari cara media arus perdana memainkan isu dalam media masing-masing selama ini.

UMNO RESTUI SIAR ISU SENSITIF

Kalau kita menilai isu yang dibawa oleh TV3 dan Utusan Malaysia selepas PRU12 didapati banyak yang membakar semangat perkauman orang melayu. Pantang ada sedikit sahaja isu yang berkaitan agama dan bangsa melayu, kedua media itu akan mengolahnya menjadi berita berbentuk perkauman untuk menyerang PR. Pihak BN pula memberi 'blessing' kerana cara tersebut memberi 'millage' kepada mereka. PR digambarkan sebagai penghianat islam dan melayu kerana bersama di dalam PR ialah parti DAP yang selama ini dilabel sebagai anti islam dan melayu. Parti PKR pula dilapur ramai orang bukan melayu yang menguasai parti berbanding melayu. PAS pula dikata telah meninggalkan perjuangan islam semata-mata ingin kuasa.

Awal-awal lagi isu derhaka kepada raja dibangkitkan. Orang bukan melayu menjadi sasaran. Hampir-hampir sahaja berlaku perkara yang tidak diingini. Nasib baik orang umno terengganu menderhaka kepada sultan dengan memasang kain rentang yang mencerca raja mereka, menyebabkan orang melayu yang mulanya sanggup mati tiba-tiba tersentak dengan kelakuan orang melayu sendiri. Keadaan menjadi reda.

Selepas itu isu pemberian tanah oleh kerajaan perak kepada penduduk cina kg. baru disensasikan. Ir. Nizar, MB masa itu tituduh penghianat kepada bangsa melayu. Sekali lagi orang melayu dipanaskan dengan isu perkauman.

Kemudian Anwar Ibrahim dituduh penghianat bangsa oleh TPM diikuti dengan perhimpunan melaungkan kata-kata 'Anwar Penghianat Bangsa' oleh umno di Batu Pahat. Sekali lagi isu racist itu diberi liputan luas. Disebabkan Anwarlah melayu berpecah sekarang. Anwarlah yang bertanggung jawab kepada perpecahan melayu.

Isu arak di negeri selangor tidak tertinggal disensasikan. Sedikit sebanyak berjaya menghasut orang-orang islam di negeri ini. PAS dikata gagal berbuat sesuatu apabila exco bukan melayu mengarahkan arak yang dirampas di Shah Alam dikembalikan kepada penjualnya semula. Rakyat dihasut dengan gambaran media bahawa kerajaan PR yang memerintah Selangor tidak menghormati orang islam.

Turut dipanaskan ialah keputusan raja selangor menolak cadangan wang zakat diguna untuk pembangunan negeri selangor. Berita yang seperti itu pun disensasikan. Orang melayu-umno dilapur menjunjung kasih raja dengan keputusan bijak tuanku itu menyelamatkan wang zakat orang islam dari terlepas dan diguna oleh orang bukan melayu.

Tidak ketinggalan TG Nik A.Aziz diserang hebat kerana kenyataannya yang telah diputar belit. Isu syurga neraka disiar berturut-turut, menyebabkan ramai jugaorang melayu yang terpengaruh. Isu yang serupa dengan 'isu kafir mengkafir' dan 'amanat hj hadi' dahulu itu berjaya diolah. Dilapur TG N. Aziz berkata orang umno tidak akan masuk syurga sebab mereka sokong umno. Sekali lagi orang melayu berjaya dihasut. Isu yang dimainkan adalah racist dalaman melayu yang diharap menimbulkan kebencian orang melayu kepada PAS.

Itulah sebahagian isu perkauman yang dimainkan oleh media arus perdana. Ini adalah strategi supaya umno meraih sokongan semula terutama orang melayu. Arahan dari 'atas' perlu dilaksana untuk survival umno. Tanpa sokongan melayu, umno akan kalah dalam PRU13. Sokongan dari bukan melayu memang tidak ada harapan setakat ini.

NEGARA MUNDUR KEBELAKANG?

Strategi yang dipakai rupanya memerangkap umno-BN. Isu racism mendorong orang melayu mengambil langkah mengarak kepala lembu untuk menyatakan bantahan dipercayai usaha yang didalangi umno yang sudah terdesak. Tidak diketahui samada mereka sedar dengan akibat yang akan ditanggung oleh negara kerana kejahilan mereka. Rentetan peristiwa itu kalau gagal dikawal akan melebar dan menjadi punca peristiwa berdarah sekali lagi. Jauhkanlah... Dalam hal ini media arus perdana lah yang patut disalahkan. Isu berbentuk perkauman yang dimainkan selama ini menjadi punca kepada suburnya racism. Bukan sahaja orang melayu yang menjadi racist, orang bukan melayu akan jadi racist sama. Bibitnya telah pun kelihatan

Sudah 52 tahun merdeka tetapi kenapa masih sempit minda memainkan isu perkauman di dalam media? Negara lain yang dulu lebih mundur dibidang sosio-politk sudah maju kehadapan. Apakah negara sedang mundur kebelakang?

Sekian perspektif kali ini.

Aug 26, 2009

HUKUMAN SEBAT KEPADA KARTINI

1:26 PM |

LIPUTAN UTAMA MEDIA

Paparan perspektif kali ini mengenai hukuman sebat yang telah dijatuhkan kepada Kartini kerana kesalahan minum arak. Berita tersebut mendapat liputan yang luas dari dalam dan luar negeri. Masing-masing memberi ulasan. Kebanyakan tidak bersetuju dengan hukuman tersebut. Apatah lagi media luar negara yang memang pajudis dengan apa juga perkara yang dikait dengan undang-undang islam. Media luar negeri yang islam fobia itu mengulas dengan cara yang sangat negatif. Memang mereka begitu.

Penentangan itu sebenarnya menguji sejauh mana mahkamah syariah di negara ini sudah bersedia melaksa hukum islam dalam negara yang bukan negara islam.. hanya sekadar dakwaan sahaja bahawa negara islam kerana tujuan politik. Apa pun negara ini adalah negara umat islam. Cuma kelebihannya islam telah dijadikan sebagai ugama resmi negara berbanding ugama lain. Kelebihan lain, mahkamah syariah diberi hak mentadbir urusan orang islam dan tidak boleh dipertikai oleh mahkamah lain. Kalau dipertikai dianggap telah mengganggu dan akan menyebabkan kestabilan politik dan sosial negara ini terjejas. Semua pihak minta jauhkan perkara tersebut yang hanya menyusahkan semua pihak. Begitu sedikit mengenai islam dan mahkamah syariah di negara ini.

Apa yang berlaku sekarang ialah hukuman sebat kepada Kartini dipertikai oleh orang islam sendiri. Paling ketara menegur dari kalangan pemimpin negara. Disinilah dilemanya! KDN telah mengadakan mesyuarat dengan JAKIM untuk menagani perkara ini. Sudah tentu perbincangannya hangat dan menarik untuk diikuti. Namun tidak dinyatakan apakah keputusan mesyuarat tersebut. Adakah langkah kerajaan itu dianggap telah mencampuri urusan Lagislatif yang sepatutnya tidak berlaku didalam sebuah negara demokrasi.

Paling menonjol teguran mendakwa mahkamah syariah tidak adil. Diharap cendikiawan islam akan tampil memberikan pandangan dan menyatakan pendirian agar maruah mahkamah syariah tetap terpelihara. Mampukah mahkamah syariah membuat penghakiman yang adil di dalam negara sekular seperti Malaysia? Kartina didapati bersalah akibat persekitaran yang secara umum membenarkan minum arak. Adakah mahkamah syariah perlu terlebih dahulu membetulkan persekitaran itu. Kalau begitu bagaimana caranya?

ADIL ASAS PENTING PENGHAKIMAN

Adil menjadi asas penting dalam penghakiman islam. Allah mengutuskan rasul untuk memberi peringatan supaya manusia mengabdikan diri kepadaNya dan tidak kepada tuhan-tuhan palsu rekaan manusia. MenyekutukanNya juga dilarang. Kalau manusia tetap juga ingkar setelah utusanNya memberi peringatan, maka baru Allah membuat keputusan menghukum mereka dengan azab. Demikian dinyatakan di dalam Al-Quran.Manusia tidak dibiarkan terumbang ambing mencari nilai hidup sendiri. BegituAllah melaksanakan keadilan.

Perspektif kali ini tidak bermaksud menyalahkan keputusan mahkamah syariah negeri pahang. Yang bersalah tetap dihukum. Yang hendak dibangkitkan ialah kewajaran menjatuhkan hukuman sebat sedang persekitaran sekular sedia ada sangat kuat mendorong orang ramai minum arak. Bukankah undang-undang negara dahulu yang perlu dibetulkan?

Oleh itu Parlimen perlu membahas dan menggubal undang-undang bagaimana pengharaman arak boleh dikuatkuasa dengan tidak menafi hak bukan islam mengambilnya kalau agama mereka memang memberi kebenaran. Ini adalah cabaran yang perlu dipikul semua rakyat malaysia. Tidak kiralah usaha itu atas nama islam atau sebaliknya, matlamat utama ialah mewujud persekitaran negara yang bebas arak. Apa salahnya negara melaksana kempen TAK NAK ARAK seiring dengan kempen TAK NAK ROKOK dan ANTI DADAH sejak dari merdeka lagi 52 tahun lalu kerana arak tidak kurang juga membawa mudarat malah lebih banyak. Diharap usaha tersebut dibuat berpanjangan oleh berbagai agensi kerajaan, tidak sekadar bising-bising didalam media sahaja. Masih belum terlambat untuk mengorak langkah demi masa depan negara dan generasi akan datang.

NEGARA BEBAS ARAK


Membina negara yang bebas arak adalah hasrat rakyat negara ini tidak kira apa agama mereka. Mudarat arak sangat banyak dan telah diakui banyak pihak. Sebenarnya tidaklah susah untuk menolak sesuatu perkara yang terbukti tidak baik. Yang penting melaksana usaha dengan penuh berhemah.

Bertemu dilain perspektif

Ir.HKT

PERMATANG PASIR- KEKALAHAN MASA DEPAN BN

1:29 AM |

PERSPEKTIF SULONG

HKperspektif sulung kali ini berhasrat menyorot kekalahan BN dalam PRK Permatang Pasir. Walaupun blog ini diwujudkan untuk memberi perpektif yang lebih luas - bukan untuk perkembangan politik sahaja- namum perkembangan PRK P.Pasir mendapat perhatian awal kerana blog ini dibuka bersamaan masa kempen PRK tersebut oleh parti yang bertanding dan penyokong masing-masing termasuk media.

Yang paling menarik untuk diulas ialah peranan yang dimainkan oleh media arus perdana-TV3, Utusan, Berita Harian, Astro dan kuncu-kuncunya. Media tersebut menjadi agen propaganda utama kepada BN telah menyerang parti lawan dengan cara yang paling 'ganas'. Walaupun begitu BN tetap kalah di P.Pasir. Dengan liputan yang paling luas, PAS dicemuh dari setiap penjuru- bukan itu sahaja, malah kekuatan dana BN jauh lebih kukuh, namum pengundi tetap memberi kemenangan kepada PAS.

Serangan paling 'ganas' telah ditujukan kepada Tuan Guru Nik Aziz. Isu syurga dan neraka dimainkan oleh media yang cuba mengambarkan PAS sebagai parti ekstrim- cara lapuk untuk menakutkan orang melayu supaya tidak memilih PAS dalam PRK P.Pasir. Media memainkan isu tersebut sepanjang masa kempem sehingga menyeret pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan memberi pandangan secara terburu-buru tanpa terlebih dahulu meminta TG Nik Aziz memberi penjelasan menyebabkan kredibiliti majlis itu mula dipertikai oleh umat islam negara ini. Diharap majlis tersebut tidak akan mendapat imej sebagai 'kompeni UMNO' seperti yang telah diberi kepada SPRM, PDRM, SPR dan Peguam Negara!


HUJAH PALING MUDAH

Bayangkan pertandingan berlaku diatas pentas yang adil seperti di AS, negara model demokrasi dunia. Media perdana memberi ruang kepada kedua belah pihak, peruntukan juga diberi kepada parti lawan, debat terbuka oleh calun yang bertanding diatas pentas dan sebagainya. Tentu BN akan mengalami kekalahan yang lebih teruk. Dalam keadaan yang serba kurang, PAS dapat kemenangan dengan majoriti besar lebih 4500 undi. Inilah hujah yang paling senang difahami oleh semua lapisan rakyat yang BN akan kalah dimasa hadapan.

Tentu hujah mudah ini juga diyakini dalam hati kecil pemimpin komponen BN yang diterajui oleh UMNO. Sesungguhnya hati kecil tidak akan berbohong. Orang yang waras tidak akan menolak kata hati kerana orang-orang melayu terutamanya selalu diingat supaya bertanya dengan hati dalam banyak perkara kerana 'kata hati' biasanya betul. Pemimpin BN boleh memberi apa juga alasan dan sebab kekalahan mereka, tetapi jangan nafikan 'kata hati'. Kalau mereka hendak terus ego, maka kekalahan dan kejatuhan BN akan lebih cepat berlaku.

BN akan mewarisi kekalahan masa depan yang sudah dekat kerana pemimpin mereka masih tidak mahu berubah. Pak Lah yang dikata sebab kekalahan teruk dalam PRU 12 yang lalu telah mengundurkan diri secara paksa. Namun BN terus mewarisi kekalahan. Mereka masih tidak sedar bahawa punca kekalahan ialah GAYA pemerintahan yang dilaksana sejak 52 tahun BN memerintah, bukannya siapa yang menjadi PM atau presiden parti. Rakyat pelbagai kaum dan lapisan sudah tidak boleh menerima lagi apa yang BN laksanakan. Antaranya isu ISA, ketuanan melayu (perkauman!), rasuah dalam pentadbiran & politik wang, salah guna kuasa, skandal, kronism' nepotism, bahasa kebangsaan dan sebagainya.

RAKYAT SUDAH CELIK

Rakyat sudah celik dan mereka benar-benar celik politik. Media arus perdana tidak mungkin dapat merubah perspektif mereka kerana pada mereka media arus perdana adalah agen membuat propaganda untuk kepentingan BN sahaja. Mereka ada sumber maklumat lain yang lebih baik. Orang tua dikampung yang tidak belajar tinggi pun sudah boleh membuka internet! Apatah lagi generasi muda... Jangan rendahkan keupayaan mereka menapis berita yang disaji oleh media arus perdana. Perkara ini masih tidak disedari oleh barisan pengarang media tersebut.. Kenapalah mereka masih buta lagi memahami realiti..

.... Setakat ini perspektif buat kali ini. Insya'Allah akan bersambung akan datang secepat mungkin untuk melebarkan lagi tajuk perspektif sulong yang dipaparkan

redaksi
HKperspektif
25/8/09